Grøn stær (Glaucom)

 

Grøn stær er en øjenlidelse, som opstår på grund af et forhøjet tryk inde i hundens øje.

Det normale tryk i øjet ligger mellem 10 og 25 mm Hg mens trykket hos hunde med grøn stær overstiger 25-30 mm Hg.

Årsag:

Lidelsen opstår, når væskeproduktionen inde i øjet er større end væskeafløbet fra den indvendige del af øjet, den ses ofte hos midaldrende til ældre hunde og kan enten være primær eller sekundær.

Primær grøn stær opstår, hvor der ikke er anden forudgående sygdom i øjet og kan ramme begge øjne, dog sjældent samtidigt.

Mange hunderacer er arveligt disponerede, her iblandt Cairn Terrier.

Sekundær grøn stær kan forekomme hos alle hunderacer  og opstår som følge af en anden øjenlidelse (regnbuehindebetændelse, linseløsning, svulst i øjet mm.)

Symptomer:

Symptomerne er mange, men oftest observerer ejeren, at øjet er meget rødt i det normalt hvide, øjet er forstørret (står lidt ud af hovedet), hunden virker lyssky og kniber øjet sammen, hornhinden er mælkehvid og hunden virker trist, smerteplaget og med nedsat appetit.

Diagnose og behandling:

Diagnosen stilles ved at måle trykket i det ”syge” øje og behandlingen vil i den akutte fase være medicinsk. Det gælder først og fremmest om at få trykket i øjet nedsat og der findes flere forskellige præparater til det formål.

På lang sigt er den medicinske behandling dog ofte ikke tilstrækkelig og operation kan derfor komme på tale, hvor man forsøger at udligne trykket i øjet ved at reetablere afløbet af den væske, der produceres i øjet. Alternativt fjerne øjet

Prognose:

Tidlig behandling er alfa og omega hvis man skal gøre sig håb om at bevare synet men prognosen for at dyret kommer sig er meget dårlig – op mod 90% af hunde, der udvikler grøn stær mister synet på øjet indenfor et år.

 

 

Fagdyrlæge Helle Busk

Maj 2020