Kennelhoste

KENNELHOSTE:

Kennelhoste er en luftvejsinfektion, som skyldes en kombination af vira, svampe og bakterier. Den kaldes kennelhoste, fordi den nemt opstår i et miljø med mange hunde samlet, som f.eks. en kennel eller en pension.

Kennelhoste smitter gennem luften, men kan også smitte fra hund til hund gennem madskåle, legetøj pinde m.m. Den har en smittetid på 5-10 dage og ofte opstår symptomerne spontant fra den ene time til den anden. Ikke sjældent tror ejeren, at hunden har fået en pind i halsen, fordi den pludselig, evt. efter en gåtur, udvikler en tør og irriterende hoste, som kan ende i opkastning.

Udover hoste kan hunden få feber og især hos unge hunde, hvis immunforsvar ikke er så veludviklet, kan der også ses pus fra næsen. Sygdommen kan vare fra få dage til 2-3 uger og så længe hunden hoster, bør den holdes i ro og ikke komme i tæt kontakt med andre hunde.

Kennelhoste kan behandles med hostestillende midler og i nogle tilfælde kan antibiotika blive nødvendig.

I januar 2008 blev en ny og effektiv vaccine introduceret mod to af de mikroorganismer, som oftest er årsag til udbrud af kennelhoste. Vaccinen er en næsespray, som lokalt i luftvejene stimulerer til dannelse af antistoffer og dermed forhindrer, at bakterier og vira kan sætte sig fast.

Mange dyrlæger har allerede indført vaccinen som en del af det faste vaccinationsprogram.

Helle Busk, fagdyrlæge
Februar 2009